spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow Napraforgó arrow 2007. március arrow HÁLÓZATÉPÍTÉS A MEGYE CIVIL SZERVEZETEI KÖZÖTT
HÁLÓZATÉPÍTÉS A MEGYE CIVIL SZERVEZETEI KÖZÖTT
2007. március 20.

2007. március 3-án a Megyei Művelődési Központban került megrendezésre a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete által szervezett megyei civil konferencia, melyen több mint 50 szervezet képviselője jelent meg.

Az első előadást Bárdos Ferenc az egri Életfa Környezetvédő Szövetség ügyvezetője tartotta „ A civil együttműködéseket segítő hálózatok kialakulásának formái és módszerei” címmel. Miután a hálózatok kialakulásáról megtudhattuk a leghasznosabb információkat, Csathó Tibor az Életfa Környezetvédő Szövetség informatikus munkatársa „ A civil hálózatok kommunikációjáról”, a gyakorlati működés tapasztalatairól tartott  tájékoztatót.

 

Az általános szakmai bevezetők után, a Békés megyében már kialakult, vagy éppen kialakulóban lévő kistérségi hálózatok összefogói, koordinátorai mutatták be a hálózatokat, és osztották meg a tapasztalatukat a szervezetek közötti együttműködésről.

Elsőként Lakner Pál, a Civilek Együtt A Kistérségért Szövetség (Orosháza) elnöke mutatta be a szövetséget, kiemelve a feladatkörüket, az elért eredményeket, a jövőbeni kitűzött célokat és a munkatársakat.

Baukó Ildikó, a mezőkovácsházi kistérség koordinátora, CISZOK szaktanácsadó a térségben eddig lezajlott -hálózati együttműködést elősegítő- rendezvényekről számolt be, és kérte a kistérségből jelenlévő civil szervezeteket a további közös gondolkodásra. Bejelentette, hogy március 22-én kistérségi szakmai információs napot szerveznek Battonyán, amelyen többek között bemutatják a mikrorégió nyertes Leader programját és a battonyai székhellyel működő,  megyei hatókörű Esélyek Háza tevékenységét is.

Ambrus Szilvia, a Körös-sárréti Civil Szervezetek Szövetségének képviseletében, CISZOK szaktanácsadóként a szeghalmi kistérségben eddig lezajlott közösségi kezdeményezésekről, kistérségi közösségfejlesztő munkáról számolt be. Előadásában hangsúlyozta, hogy ebben a halmozottan hátrányos helyzetű kistérségben csak közös összefogással lehet a pályázati lehetőségeket megragadni, és kitartó munkával elérni a kitűzött célt.

Ungvári Mihály, a Kötegyáni Baráti Kör elnöke, CISZOK szaktanácsadó a sarkadi kistérségben kialakult hálózati együttműködésről tájékoztatta a jelenlévő civil szervezeteket: megalakult a kistérségi civil fórum, pályázatíró tréninget szerveztek, bekapcsolták a határon túli partnereiket a közös gondolkodásba.  Jelenleg a saját erőforrásaik felmérésén munkálkodnak.

A szünetet követően Hajnal Edit, a Csabai Civilek Irodájának vezetője minden hasznos információt elmondott „Amit az 1%-ról tudni kell!”.  A szakmai nap hátralevő részében két fontos szolgálat mutatkozott be: a Megyei Igazságügyi Hivatal Áldozatsegítő- és Jogi Segítségnyújtó Szolgálata.

Dr. Szarka Anikó az Áldozatsegítő Szolgálat vezetője, az általuk kínált segítségnyújtásról, és lehetőségekről tájékoztatta a szervezetek képviselőit. Megtudhattuk, hogy hogyan tudnak segíteni olyan embereken, akik bűncselekmények áldozatai lettek, és hogy kihez kell ez esetben fordulni. Dr. Tar Lajos, a Jogi Segítségnyújtó Szolgálat vezetőjeként az áldozatoknak nyújtandó jogi segítségnyújtó lehetőségekről tartott előadást.

A konferencia keretein belül bemutatkozott Nyári Krisztián is, az „NFT Házhoz jön” program gyulai kistérségi tanácsadójaként, akitől a jelenlévő érdeklődők tájékozódhattak az NFT újabb pályázati lehetőségeiről, és más kistérségi tanácsadók elérhetőségeiről.

A nap végén mindenki bátran kérdezhetett a Civil Szolgáltató Központ jelen lévő jogi és pályázati szaktanácsadóitól.

 

Sajti Anikó

Megyei Civil Szolgáltató Központ

 

 

 
Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB