spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow Napraforgó arrow 2007. március arrow SAJTÓTÜKÖR
SAJTÓTÜKÖR
2007. március 20.

A kistelepülésen élők is építsék, fejlesszék tovább a közösségüket

A Közösségi Kezdeményezéseket Támogató Hálózat Program tapasztalatairól esett szó azon a találkozón, amelyet a hétvégén rendezett meg a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete.

 

A programba bekapcsolódtak a Dunavecsei Ifjúsági Egyesület tagjai, de érkeztek résztvevők a kunszentmiklósi kistérség falvaiból is, valamint Csanádapácáról, Okányból, Békésről, Gábortelepről, Tarhosról, Telekgerendásról, Sarkadról.

A civilek több olyan településre ellátogattak, ahol példaértékű közösségfejlesztő munka folyik: Békésen a Civil Házba, a Mégis Van Remény Egyesülethez, a Tarhos Fejlődéséért Közhasznú Egyesülethez, a Kondorosi Faluszépítő Baráti Társasághoz.

A szervezők várják olyan települések képviselőit, ahol bátorítás kell a közösségépítéshez.

P.R.

2007.02.26 BM Hírlap

 


 

Akadálymentes Európáért

 

Húsz országban egymillió aláírás összegyűjtése a cél a fogyatékossággal élő emberek életét megnehezítő akadályok megszűntetése és a hátrányos megkülönböztetés ellen. Az uniós kampányból kiveszi részét a mozgáskorlátozottak megyei szervezete is.
Frankó Marianna Az európai fogyatékosügyi mozgalom kampányt indít a szigorúbb törvényi szabályozásért. Ennek része az Unió húsz országában folyó aláírásgyűjtés. - Átfogó, a hátrányos megkülönböztetést tiltó szabályozást szeretnénk a fogyatékossággal élők védelmének biztosításáért. A meglévő akadályok eltávolítása mellett az is fontos, hogy újak már ne épülhessenek - jelentette ki Czeglédiné Kovács Ágnes, a Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesületének vezetője, az országos szövetség elnökségi tagja. Az Európai Unió tagállamaiban 2007 az esélyegyenlőség éve. Ennek jegyében készült el a 27 tagországban egy hátrányos megkülönböztetésről szóló felmérés. Az Európai Bizottság Foglalkoztatási, Szociális és Egyenlő Esélyek Igazgatóságának megbízásából készült elemzés szerint tíz európai közül nyolc gondolja úgy, hogy hátrányos az egyén számára nézve, ha fogyatékossággal él. - Nemcsak úgy gondolják, hanem el is ismerik - mutatott rá Czeglédiné Kovács Ágnes. - A kampány záróeseménye október 7-én Brüsszelben lesz, amikor az összegyűjtött aláírásokat az Európai Bizottság elnökének és az Európai Parlament elnökének adják át. Szeretnénk, ha a tagállamok sürgősen aláírnák és ratifikálnák a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Szóló Nemzetközi Konvenciót. Célunk az akcióval, hogy a fogyatékossággal élők számára megteremtsük az egyenlő részvétel lehetőségét az élet valamennyi területén. Minden tizedik ember fogyatékossággal él. A legújabb kutatások szerint a huszonegyedik század elején hazánkban megközelítőleg minden tizedik ember valamilyen látható vagy láthatatlan fogyatékossággal él. A számtalan fizikai akadályba ütköző mozgáskorlátozottak mellett, hátrányos megkülönböztetés éri a mindennapok során a más természetű testi - például látás- vagy hallássérülteket -, illetve a szellemi fogyatékosokat. A Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesülete 23 tagszervezetén keresztül hozzávetőleg 13 300 fogyatékossággal élő ember érdekképviseletét látja el.
2007.02.26 BM Hírlap

 


 

Civil műhely alakult nemrég az Endrődi Közösségi Házban

 

Civil műhely kezdte meg működését a közelmúltban az Endrődi Közösségi Házban - tájékoztatta szerkesztőségünket Molnár Lajos, az intézmény vezetője. A műhely keretében a gyomaendrődi civil szervezetek vezetői arra keresik a választ, hogyan tudják együtt, hatékonyabban képviselni érdekeiket, megvalósítani céljaikat. Közösen kívánnak részt venni a Nemzeti Civil Alap hamarosan megjelenő pályázatain, s el szeretnék érni azt is, hogy az önkormányzat partnerként kezelje a civil műhelyt. Legutóbbi találkozójukon részt vett Várfi András, a város polgármestere, aki kifejtette: a nemzeti ünnepek méltó megünneplésében, a programok megszervezésében is számítanak a civil szervezetekre. Közösen kívánnak részt venni a Nemzeti Civil Alap hamarosan megjelenő pályázatain.

L. J.

2007.02.22. BM Hírlap

 


 

A sikeres elhelyezkedést segítik a civilszervezetek

 

Azoknak kínál segítséget az álláshoz jutásban a Békés Megyei Civilszervezetek Szövetsége, akik talán már maguk is kiúttalannak tartják az elhelyezkedésüket. Alternatív munkaerő-piaci szolgáltatásaival a tartós munkanélkülieket, alacsony iskolai végzettségűeket, az elavult vagy nem piacképes szakképzettséggel rendelkezőket várja a szervezet. Ezen a célcsoporton belül is a megváltozott munkaképességűeket, a szakmával nem rendelkező pályakezdőket és a tartósan állást kereső 45 év felettieket segíti az 50 millió forintból megvalósuló HEFOP-projekt. Eddig 75 munkakeresőt vontak be a programba, közülük többen elhelyezkedtek, míg mások képzéseken vesznek részt. Mint Szatmári Júlia programvezető tájékoztatott, a szövetség 200 fő ellátását vállalta fel. A képzések idejére útiköltség-térítést és megélhetést biztosító támogatást kapnak a résztvevők. A MTESZ és a mentálhigiénés egyesület bevonásával zajló, jövő év januárjáig tartó 18 hónapos programba folyamatosan lehet bekapcsolódni. A civilek többek között munkaközvetítést, képzési és szociális tanácsadást nyújtanak. 

F. M.
2007.02.22. BM Hírlap

 


Nem csak használják, örökbe is fogadták

 

Örökbe fogadják a játszótereket Békéscsabán. A program országosan is mintaszerű. A civil szervezetek és intézmények takarítják a gyerekbirodalmakat, valamint rendezvényeket szerveznek a kicsiknek.
Amióta tavaly nyáron átadták az új játszótereket Békéscsabán, mindig üröm keveredik az örömbe. A 284 millió forintból kialakított tizenhat új teret esténként meg-megrongálják. Hogy a folyamatot megállítsák, a Táliber Alapítvány és a békéscsabai önkormányzat Unokáink is használni fogják címmel örökbefogadásra buzdította a civil szervezeteket és az intézményeket. Abban bíznak, hogy így mindenki jobban magáénak érzi a tereket. Tegnap a Szigligeti utcai játszótéren összesen tíz gyerekbirodalmat és az extrémsportpályát vettek szárnyaik alá az összegyűltek. A feladatot a Békéscsabai Jaminai Polgárőr Egyesület, a Békéscsabai Diáktanya Közalapítvány, az Együtt Békéscsabáért Egyesület, az Esély Pedagógiai Központ Speciális Szakiskola és a Közös Pont Egyesület, a kézműves szakiskola, a Kinizsi 20. Kulturális Egyesület, a békéscsabai polgármesteri hivatal, az ifjúsági referens, a diákpolgármester és az alpolgármesterek, a Táliber Alapítvány, a békéscsabai diákönkormányzat, Boldog Péter, illetve Szegedi Balázs vállalta. Az örökbefogadóknak havonta legalább egyszer takarítaniuk kell a játszóteret, és hetente körbejárnak, ezen kívül programokat szerveznek. - Ugyanolyan közösségi pontok lehetnének a játszóterek, mint régen a templomkertek, főterek, a piacok, ahol találkoztak egymással az emberek - mondta az ötlet kitalálója, Zsótér Mária, a Táliber Alapítvány képviselője. - Összefogunk, és kisebb játszóházakat szervezünk majd, olyanokat, amelyekhez nem kell sok pénz. Például kavicsot festünk, háztartási hulladékból játékot készítünk, de bábelőadásban is gondolkodunk. Örülnénk, ha vállalkozók is csatlakoznak a kezdeményezéshez.

2007.02.22. BM Hírlap

 

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB