spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow E-Napraforgó 2013. október arrow A VÁLTOZÁS TE MAGAD LÉGY!
A VÁLTOZÁS TE MAGAD LÉGY!
2013. oktĂłber 07.

Ezzel a címmel rendezett konferenciát a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete szeptember végén Békéscsabán civil szervezetek, informális közösségek vezetőinek, közművelődési, közösségfejlesztő szakembereknek. A szervezeti változások jellemzői, egyéni válaszok alcímet viselő program aktualitását az adja, hogy napjainkban a közművelődési intézmények és civil szervezetek tevékenysége állandó mozgásban van, a vezetőiknek gyorsan és rugalmasan kell váltani, alkalmazkodni a változó társadalmi körülményekhez. Ezek a körülmények előidézhetnek olyan válsághelyzetet, állapotot, amelyben a szervezet működőképessége átmenetileg akadozik, képtelenné válik alapvető funkciói betöltésére, ezért az alapítók által meghatározott küldetés teljesítése ellehetetlenül és a szervezet léte veszélybe kerül. Hogyan lehet ezekre a változásokra felkészülni? Hogyan lehet a szervezetünket felkészíteni az átalakulásra, „elébe menni” a folyamatoknak, milyen kompetenciákat kell megszerezni, tudást és készségeket elsajátítani? Ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat a meghívott előadóink segítségével a Szlovák Kultúra Házában megrendezett szakmai konferencián.

A rendezvényen „A szervezet fejlődésének folyamatai, a változás hajtó és visszahúzó ereje, az átalakulás menedzselése”  címmel tartott gondolatébresztő előadást Szarvadi Antal vezető tanácsadó, tréner. A változás fajtáinak bemutatása után a bekövetkezett fordulathoz való hozzáállásról, annak fázisairól és a benne rejlő újabb lehetőség felismerésének szükségességéről szólt az előadó. Hangsúlyozta, hogy sok szervezetnél azért nem történik semmi módosulás, mert nincs energia és érvényesül az „úgysem fog sikerülni” gondolatiság, amely egyértelműen az aktív ellenállás jele. Széleskörű bevonással, kommunikációval, az ellenálló egyén türelmes kezelésével azonban a változás mellé állítható a szervezetet tagjainak többsége. Az elfogadást segítő tényezők mellett a megvalósítás menetét is ismertette az előadó, miszerint az összes lehetőséget számba kell venni és ahhoz kell igazodni, ami adódik. 

Az ellenállás több okra is visszavezethető, például a hatalmi pozíciók féltése vagy a kényelem, de fontos hogy mindez átfordítható pozitívumként is. Az mindenképpen leszögezhető, hogy a változás szükségességének átgondolása minden szervezet életében kulcsfontosságú.

 

A konferencia további részében a résztvevők a változások kezelésének gyakorlati módszereit ismerhették meg.  Kocsis Klára irodavezető, a Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Irodájának tevékenységét mutatta be, az átalakulás folyamatát és a közben zajló változásokhoz történő igazodásukat. 

Sós Imre, Gyula város civil referense, a ZERGE Ifjúsági Túrasport Közhasznú Egyesület elnöke a Gyulán megvalósuló sokrétű közösségi programokról beszélt a hallgatóságnak, melyből kiderült, hogy az újítás és a változások gerjesztése minden esetben jelen van a rendezvények tervezésekor. 

Butora Hajnalka 

Támogató: 

Nemzeti Kulturális Alap

 
Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB