spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow E-Napraforgó 2013. október arrow EZ TÖRTÉNT...
EZ TÖRTÉNT...
2013. oktĂłber 07.

Lajosmizsén találkoztak a dél-alföldi SM-es civilek     

Tapasztalatcsere, közös szakmai programok kidolgozása volt a célja a Lajosmizsén, szeptember közepén megrendezett szervezetfejlesztési tréningnek, amelyen a dél-alföldi régió SM szervezeteinek munkatársai és önkéntesei vettek részt. 

Herczegné Szabó Marianna, a békés megyei SM egyesület elnöke két előadással készült a találkozóra: a megyei SM egyesület bemutatásán túl, civil szakemberként a Nemzeti Együttműködési Alap civil pályázati lehetőségeiről is beszámolót tartott a résztvevőknek. 

A békés megyei SM egyesület négy fővel képviseltette magát a programon: Herczegné Szabó Marianna mellett a szervezet új alkalmazottja, valamint két önkéntes segítő is részt vett a programon. Az egyesület vezetője a tréning szakmai programjáról beszámolva elmondta: a Békés, Bács-Kiskun, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyei SM egyesületek képviseletében jelen lévő civil szakemberek és vezetők megállapodtak abban, hogy a jövőben közösen igyekeznek programjaikhoz és rendezvényeikhez pályázati forrásokat elnyerni és tovább bővítik eddig kialakított nemzetközi kapcsolataik körét is. Utóbbi területen Olaszország felé igyekeznek nyitni, emellett a jövőben is ápolni tervezik a már kialakított szlovákiai, szerbiai, valamint hazai civil kapcsolatokat is. 

A Bács-Kiskun megyei Lajosmizsén megtartott háromnapos tréning a kecskeméti székhelyű SMaragd SM Egyesület és a Kecskeméti Jóléti Egyesület közös szervezésében valósult meg. 

A tréningen készült fotók a 

www.bekesmegyeisclerosis.hu/oldalon, a Képtárban nézhetők meg. 

Herczegné Szabó Marianna 

Békés megye is csatlakozott az Állampolgári Részvétel Hete eseménysorozathoz

 

Az idén szeptember 23-29. között zajló ÁRH legfontosabb célja, hogy minél szélesebb nyilvánosságot teremtsen az állampolgári cselekvések lehetőségének, erejének, általában a civil részvételnek. Ez alkalomból a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete koordinálásával több település (Békéscsaba, Szabadkígyós, Kétegyháza, Csanádapáca, Mezőkovácsháza, Végegyháza, Békés, Szeghalom) is bekapcsolódott programokkal, illetve a Közbizalom felméréshez kötődő kérdőíves felméréssel az országos rendezvénysorozatba. 

Válogatás – néhány helyszíni rendezvényről készült – tudósításból: 

Békés: Az Állampolgári Részvétel Hete a Békési Civil Szervezetek Házában volt megtartva. Szűcs Gáborné civil koordinátor tájékoztatót tartott erről az eseményről egy kiállítás keretén belül. A kiállítás a civil szervezetek programjait, és a Békési Civil Szervezetek Háza szolgáltatásait mutatta be. A tájékoztató előtt a résztvevők kitöltötték az ÁRH kérdőíveket, valamint az akcióhoz kapcsolódóan átvették az ajándék léggömböket és karkötőt. 

Szabadkígyós: Az Állampolgári Részvétel Hetén folyamatosan tájékoztattuk az intézményünkbe, az Integrált Közösségi Szolgáltató Tér épületébe látogatókat az esemény fontosságáról, és a kérdőívek kitöltésére kértük őket.  A kérésnek szinte mindenki önként és azonnal eleget tett. Csatlakoztunk az "Itthon vagy – Magyarország szeretlek" rendezvénysorozat eseményeihez is, melyen a gyermekek, a fiatalok és az idősebbek egyaránt részt vettek. Sőt, egész családok is eljöttek a koncertre, illetve kilátogattak és versengtek a következő mozgásos programokon: tájékozódási futás, célba dobás, kapura lövés, súlylökés, ugráló kötelezés, kötélhúzás, váltó futás, kézilabdázás. Nívós sportbemutatók is zajlottak, mint például: íjászat, kick-box, fit dance, taekwon-do. Az este az országos tűzgyújtással zárult.  A rendezvény elérte a célját: a helyi közjó gyarapítását, és megmutatkozott a helyi közösségi és civil cselekvésre való hajlandóság. 

Végegyháza: A Barangoló Közhasznú Egyesület immár harmadik alkalommal csatlakozott az Állampolgári Részvétel Hetéhez a szeptember 24-én megtartott Civil Kerekasztal találkozójával, ahol a kérdőívek kitöltésére is sort kerítettek. A kerekasztal a helyi társadalmi élet egyik találkozási pontja, mely nagyszerűen illeszkedik az ÁRH gondolatához. Az eseményen szó esett még „A Barangolások az Egészség Földjén” című program tervezett rendezvényeiről, feladatokról, illetve a Civilek Háza munkálatairól és az őszi tanulmányi kirándulásról.

 

proHáló-találkozó Békéscsabán 

Szeptember 26-27-én Békéscsabán a Szlovák Kultúra Házában találkoztak a proHáló – országos civil hálózat -   tagszervezeteinek vezetői, akik a belső működési ügyekről, a hálózati alapról, a pályázati lehetőségekről, a jövőbeni szakmai programokról tanácskoztak. A találkozón a pécsi, a nyíregyházi, a békéscsabai, az egri, a kecskeméti, a veszprémi ,  a zalaegerszegi  és a debreceni szervezetek képviselői vettek részt.
 

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB