spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow E-Napraforgó 2013. október arrow FIGYELMÜKBE AJÁNLJUK...
FIGYELMÜKBE AJÁNLJUK...
2013. oktĂłber 07.

Változhat a civil szervezetekre vonatkozó szabályozás 

Az Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság 2013. október 7-ig meghosszabbítja az egyes civil szervezetekkel kapcsolatos törvényeknek a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény hatályba lépésével összefüggő, valamint egyéb célú módosításáról szóló törvényjavaslat társadalmi véleményezésének határidejét. 

Az alábbiakban a kormany.hu oldalon közzétett összefoglaló anyagot közöljük: 

Összefoglaló az egyes civil szervezetekkel kapcsolatos törvényeknek a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény hatályba lépésével összefüggő, valamint egyéb célú módosításáról szóló törvényjavaslathoz 

Az Országgyűlés által 2011. december 5-én elfogadott ún. Civil törvény (az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény) hatályba lépése óta eltelt egy év után az előkészítésért felelős Emberi Erőforrások Minisztériuma kezdeményezte a jogszabályoknak megfelelő utólagos hatásvizsgálatot, amelynek keretében bárki véleményt nyilváníthatott egy kérdőív kitöltésével. Több mint hatszázan éltek ezzel a lehetőséggel, amelynek tapasztalatait az előterjesztés előkészítése során felhasználtuk. 

Az új Ptk. szükségessé tette, hogy a civil szervezetekhez kapcsolódó szabályozásban is átvezetésre kerüljenek a módosult fogalmak, anyagi jogi szabályok. Emellett több ponton módosításra kerül a civil szervezetek működésének jogszabályi környezete a jogszabályok közötti összhang és azok átláthatósága céljából.

 

Uniós források 2014-2020 között – Számos változás várható 

Megváltozik az európai uniós források felhasználása a 2014-2020-as fejlesztési ciklusban. Átalakul a magyarországi intézményrendszer, a tervezésben a nemzeti célokat összhangba fogják hozni az összeurópai stratégiákkal. 

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikáért felelős helyettes államtitkára a Pályázati Projektmenedzserek és Tanácsadók Országos Szövetsége (PÁTOSZ) és a Pest Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (PMKIK) közös rendezvényén elhangzott beszédének legfontosabb pontjai: 

- az új fejlesztési ciklusban az irányító hatóságok az érintett szaktárcákhoz kerülnek 

- a központi koordinációs szervezet az uniós források megfelelő minőségű és ütemű végrehajtását felügyeli 

- a területiség elvének érvényesítésével a megyei önkormányzatok jelentős fejlesztési pozíciót kapnak majd 

- a támogatott fejlesztéseknek az integrált fejlesztési szempontoknak is meg kell felelniük 

- a fejlesztési források 60 százalékát közvetlenül gazdaságfejlesztésre fordítja hazánk 

- a kis és középvállalkozások (kkv) helyzetbe hozása továbbra is cél marad 

- tovább egyszerűsítenek a pályáztatás folyamatában, például 

- az államnál nyilvántartott adatokat az új pályázati rendszerben nem kérik majd a pályázóktól, ezt a közreműködő szervezet szerzi majd be, az állam által fenntartott intézményeknél 

- a közcélú fejlesztés esetében nem írnak ki pályázatot, ezeknél normatív alapú támogatás várható 

- közcélú fejlesztéseknél is be kell nyújtani a beruházási dokumentációkat, amit az érintett állami intézmény vagy önkormányzat a saját apparátusával is meg tud tenni 

- ha külső pályázatírót szeretne igénybe venni valaki, arra csak saját forrásból fordíthat, és ez nem számolható el a fejlesztés költségei között 

- a következő fejlesztési ciklusban növekedni fog a visszatérítendő támogatások, pénzügyi eszközök aránya 

- az európai fejlett régiói közé tartozó Közép-Magyarország kevesebb uniós forrást kaphat, de a kormány szándéka szerint a hazai költségvetési forrásból fejlesztési támogatásra számíthatnak. 

Az MTI cikke nyomán, forrás: www.kormany.hu 

5. alkalommal lehet pályázni az Önkéntességért Díjakra 

Immáron 5. alkalommal kerül sor 2013 novemberében az önkéntes munka társadalmi elismertségének növelése céljából alapított önkéntességért díjak átadására. Az elmúlt évek során a kisebb helyi közösségek önkéntes kezdeményezéseitől a civil szervezeteken át az önkormányzati fenntartású intézményekig egyre többen ismerték fel, hogy mennyire fontosak az önkéntesek által végzett tevékenységek céljaik eléréséhez. 

Eközben hazánkban is évről-évre nő azon vállalatok és magánszemélyek száma akik csatlakoznak olyan programokhoz, melyek által szűkebb illetve tágabb környezetüknek segíthetnek. Az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) 2013. évben is meghirdeti az „Önkéntességért Díj” pályázatát.

 

Az ÖKA egyik alapvető célja volt mikor 2009-ben létre hozta az Önkéntességért Díjat, hogy még többek számára vonzóvá tegye az önkéntes tevékenységet, és hogy az önkéntesség társadalmi megítélését még kedvezőbb irányba mozdítsa. Az ÖKA tapasztalatai szerint folyamatosan nő hazánkban az önkéntesség elismertsége, az önkéntesek száma. Egyre többen érzik azt, hogy az önkéntes tevékenység során fejlődik személyiségük, új kapcsolatokat építenek ki úgy, hogy mindeközben rászorulókon segítenek. 

Az Önkéntes Központ Alapítvány az elmúlt évek hagyományaihoz híven az idén 5. alkalommal hirdeti meg az Önkéntességért Díj 2013. pályázatot. 

A díj megvalósításában az ÖKA partnere idén már 3. alkalommal a Budapest Bank, az Év Vállalati Önkéntes Programja 2009. évi nyertese, amely a díj anyagi és szakmai támogatásán túl idén is különdíjjal ismeri el az esélyegyenlőségért legtöbbet tevő magánszemélyt. 

Az alábbi 5 kategóriában kerülnek a díjak kiosztásra: 

I. Az év önkéntese (magánszemélyeknek) 

II. Az év önkéntes programja (civil szervezeteknek és közintézményeknek) 

III. Az év vállalati önkéntes programja (cégeknek) 

IV. A Budapest Bank „Esélyegyenlőségért”különdíja magánszemélyek részére 

V. Az Év Közösségi Kezdeményezése 2013. (közönségdíj) 

forrás, bővebben: onkentes.hu


 

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB