spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow E-Napraforgó 2013. január arrow Helytörténeti gyűjtemény bemutatóhely kialakítása Kondoroson
Helytörténeti gyűjtemény bemutatóhely kialakítása Kondoroson
2013. január 17.

 

A Kondorosiak Baráti Köre Közhasznú Alapítvány támogatási kérelmet nyújtott be a LEADER közösségi célú fejlesztés jogcím keretében a 1 016 787 azonosító számú - Térségi  és nemzetiségi  hagyományok ápolása -  célterületre. A bruttó 7.000.000 Ft támogatás révén - Kondoros és lakosai, az itt élő nemzetiségek gazdasági-társadalmi-kulturális hagyományainak, tradícióinak, szokásainak megőrzését és megismertetését szolgáló - helytörténeti gyűjtemény bemutatóhelyének kialakítására nyílik lehetőség. A fejlesztést követően, az Alapítvány székhelyként is szolgáló ingatlanban, a jelenleg 600 darabból álló és folyamatosan bővülő helytörténeti fotógyűjteményt és tárgyi emlékeket, valamint a helyi és elszármazott alkotók műveit méltó környezetben tudják a jövőben megmutatni a közönség számára.

A projekt megvalósítása során a következő funkcióval rendelkező helyiségek jönnek létre:

- 3 db kiállítóhelység

- Szociális helyiségek

- Raktár- és irodahelyiség

A fejlesztés eredményeképp a kiállítás a mozgáskorlátozott vendégek számára is bejárhatóvá, megtekinthetővé válik.

A fejlesztés célja, hogy a 44-es főútvonal mellett található 1922-ben épült, a helyi építési hagyományok jegyeit magán viselő épületben méltó teret biztosítsanak a helytörténeti gyűjtemény és a településen élő alkotók kiállítása számára. A közösségi színtér mindezeken túl egy olyan találkozóhellyé válhat, ahol az elszármazottak és a helyben élők találkozhatnak, felvehetik egymással a kapcsolatot, erősíthetik kötődésüket a szülőfaluhoz. A kiállítás anyaga a felnőttek, idősek számára az emlékezés, a fiatalok számára pedig a múlt megismerése révén erősítheti az identitást. A bemutatóhelyek mellett kialakításra kerülő iroda és raktárhelyiség a további kutató- és feldolgozó munkára is biztosítja a feltételeket.

A bemutatóhely az együttműködő partnerek számára is lehetőséget biztosít rendezvényeik, összejöveteleik lebonyolítására, de akár osztálytalálkozók méltó színtere is lehet.

A 2012 októberében megkezdett fejlesztés kiviteli munkálatai várhatóan 2013 áprilisában fejeződnek be.

Hricz Elvira

kuratóriumi elnök

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB