spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow E-Napraforgó 2013. január arrow MEGYEI RENDEZVÉNYEK, FELHÍVÁSOK
MEGYEI RENDEZVÉNYEK, FELHÍVÁSOK
2013. január 17.

 

50 év Zene - kiállítás Békéscsabán

Ha visszatekintünk az első Ki mit tud? adásokig, amelyek örökre beírták magukat emlékezetünkbe, arra a megállapításra jutunk, hogy bizony ötven éves a hazai beat, pop és rockzene. Csodálatos, ugyanakkor viszontagságos évtizedek voltak azok. Csodálatos, hiszen számtalan sláger és szövegvilág, kortalan zenemű született, melyeket nem feledhetünk. A dalok, a slágerek, a különböző színpadi művek, fesztiválok, az öt évtized beat, pop és rockzene történeti eseményei ma is élnek, szervesen hozzátartoznak mindennapjainkhoz, nosztalgiánkhoz, a zene valamint a retró történethez.

A kiállítás alapját közel 1000 fotó adja, bemutatva az eltelt öt évtized beat-, pop- rock műfaj jelentősebb előadóit, eseményeit, történetét. A fotók sok mindenről mesélnek: mennyit változtak az elmúlt évtizedekben az előadók, a „fazonok”, a hajviselet, a beállítás, a kelléktár. Ugyanakkor pontos képeket kapunk a tagcserékről, a zenei stílusok formálódásáról, kialakulásáról, a színpadi technikáról, a műfajok divattáráról. A fotók a magyar beat, pop és rockzene legjelentősebb pillanatképei, dokumentumai. A kiállítás másik része a több száz darabból álló tárgyi gyűjtemény, amelyek dokumentálják, illetve bemutatják a beat-, pop- rock művészet legjelesebb előadóinak színpadi és magánéleti kellékeit.

50 év Zene – a magyar zene fél évszázada kiállítás
2013. január 22 – március 12.
Csabagyöngye Kulturális Központ, Galéria (5600 Békéscsaba, Széchenyi u. 4.)

 

A Jókai Színház januári műsor-terve

Január 11 – Február 8.

Zalán Tibor: Hetvenhét; Jegyárak: 1700,- és 200,-

Január 17-18-19. és 23. 19 óra

Jókai Mór: A kőszívű ember fiai; Jegyárak: 3300,- 2900,- 2300,- 2000,-

Csoportos diákkedvezmény: 50%

Január 21-22. 19 óra

Brestyánszki B.R.: Csörte;

Jegyár: 1800,-

Január 28. 18 óra

Mindentudás Színházi Egyeteme: NYELV - AGY - ZENE, Dr. Papp István neuromuzikológus előadása. A belépés díjtalan, regisztráció szükséges.

Bővebb információ: www.jokaiszinhaz.hu

 

Napsugár Bábszínház

Az idei éve első darabja az "Egy korszerű boszorkány hétköznapjai", aminek bemutatójára februárban kerül sor.  Amíg a boszorkányos próbák folynak, addig Pályi János Órajáték című előadása szórakoztatja a közönséget bérletben január utolsó hetében.

 Eközben több megyei helyszínre látogat a nagy sikerű Csacsifogat című előadás. Kövesse nyomon az évkezdő előadásaink fotóit és beszámolóit honlapunkon (www.napsugarbab.hu) és a facebookon.

Idén is várjuk szeretettel minden érdeklődő nézőnket!

 

Éneklő ifjúság 2013.

A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége – KÓTA Ifjúsági és Zenepedagógiai Szakbizottsága ebben az évben is meghirdette az „Éneklő Ifjúság” minősítő hangversenyt, amelyet megyénkben a Békés Megyei IBSEN Oktatási, Művészeti és Közművelődési Nonprofit Kft. Kulturális Irodája, az orosházi Petőfi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft.-vel együttműködve szervez az általános és középiskolai kórusok számára.

A rendezvény helyszíne: Petőfi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft., Orosháza

Időpont: 2013. március 26.

A hangverseny és a minősítés célja, hogy értelmet adjon a gyermek és ifjúsági amatőr kórusok rendszeres munkájának, fenntartsa a karéneklés értékes hagyományait és ösztönözze a kórusok szakmai színvonalának fejlesztését, ezáltal biztosítsa a Békés megyei kórusmozgalom fennmaradását és fejlődését. Ezért szeretnénk, ha minél több énekkar jelentkezne a hangversenyre és megméretetné magát a minősítésen.

Kérjük, hogy a jelentkezési lapot 2013. február 10-ig küldjék vissza címünkre (Békés Megyei IBSEN Nonprofit Kft. Kulturális Iroda, 5600 Békéscsaba, Pf.: 138., e-mail: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges ) A jelentkezési lap letölthető a kultura.ibsen.hu oldalról, ahol a kitöltéssel kapcsolatos információkat is megtalálhatják.

A nevezés díjtalan. A jelentkezést követően részletes információkat küldünk a kórusoknak.

Bővebb információ kérhető a Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges e-mail címen, illetve a 20/589-9468-as telefonszámon, Pillár Andreától.

 

Gyapjú a magyar textilkultúrában népművészeti pályázat

A pályázatra olyan tárgyak, tárgyegyüttesek elkészítését várjuk hímzés, viselet, nemez, csipke, szőttes területekről, amely a Kárpát-medence és a magyar nyelvterület népi kézműves hagyományaira alapoz. A motívumkincsek, technikák felhasználásával a hétköznapokban használt, viselt, új tervezésű, a XXI. század emberének tárgyi környezetébe illő alkotásokra számítunk (lakástextil, öltözet, méteráru, stb.) A pályázat feltétele, hogy az alkotásban a gyapjú megjelenjen.

A pályázaton olyan alkotásokkal lehet részt venni, amelyek más pályázaton még nem szerepeltek. Kategóriák: szövés, hímzés, csipke-, viselet-, nemez, játékkészítés.

A pályázatokkal kapcsolatos tudnivalók:

Az országos zsűri által elfogadott pályamunkák díjazásban részesülnek, s kiállításra kerülnek a város kiállítótermeiben.

Amennyiben Ön a pályázaton és/vagy a konferencián részt kíván venni, kérjük a jelentkezési lapot szíveskedjen címünkre 2013. szeptember 30-ig visszaküldeni (Békés Megyei Népművészeti Egyesület 5600 Békéscsaba, Orosházi út 32. sz.). A pályázati előjelentkezésre azért van szükség, hogy a kiállítási helyiségeket a beérkező anyagok mennyiségének megfelelően tudjuk kiválasztani.

A pályázati kiállítások időpontja: 2014. március 07-28.

 

Életfás képzések indulnak

Az Életfa Alapítvány a közelmúltban a Nemzeti Együttműködési Alap szakmai pályázatán sikeresen pályázott civil képzésekre.

Kinek ajánljuk a tanfolyamokat:

• Nonprofit szervezetek képviselőinek, tagjainak, akik szeretnék kiegészíteni és elmélyíteni tudásukat az adott tématerületekben

2013. januártól folyamatosan induló kurzusok:

•Elektronikus ügyvitel (15 óra) - az elektronikus pályázatírástól az egyszerű csoportmunkáig

A képzés feltételezi az alapszintű informatikai ismeretek meglétét, így elsősorban azokat várjuk, akik napi felhasználói szinten használják az internetes technológiákat és szeretnének olyan praktikus ismereteket szerezni, amelyek hatékonyabbá teszik mindennapi munkájukat.

•Online csoportmunka alkalmazások (30 óra) - ha már túlvagyunk az alapokon és tudjuk, hogy a hatékony közösségi munka alapja a "kevesebbel jóval többet". ◦Kinek ajánljuk a képzést? ■ Ha már jól elboldogulsz a számítástechnika napi használatával és beleütköztél abba a problémába, hogy "lehetne ezt egyszerűbben is, de hogyan?" Akkor itt a helyed!

•Pályázatíró-projektmenedzser II. gyakorlati képzés - (30 óra) - a tervezés elméletétől a megvalósuló gyakorlatig...

Elsősorban azok számára ajánljuk ezt a képzést, akik sikerrel elvégezték a Pályázatíró-projektmenedzser I. képzésünket. Ebben a gyakorlati képzésben először felelevenítjük az I-es képzésben tanultakat, majd kiscsoportos munkával kidolgozunk egy konkrét projektet, amit a képzés során megvalósítunk, és kiértékelünk. A képzés elsődleges célja, hogy az elméleti ismereteket át tudja vinni a gyakorlati megvalósítás világába.

•Online szövegírás (30 óra) - mert a jó kommunikáció a hatékony érdekérvényesítés első lépése...

Tapasztalatunk, hogy nagyon kevés kivételtől eltekintve a civil szervezetek honlapjai tartalmilag nagyon szegényesek. Az első probléma, hogy nincsenek hírek. Ha vannak hírek, akkor általában nehézkesek, körülményesek, unalmasak a cikkek. Ha szeretnéd egyre hatékonyabban elérni a célcsoportod tagjait és nem gondolod azt, hogy "én úgy sem tudok leírni semmit", akkor nincs mit vesztened.

•Közösségi média és online marketing alapok (30 óra) - hogy célba érjen az, amit megírtunk…

Azon civil szervezetek tagjainak ajánljuk ezt a képzést, akik tudják, hogy honnan hová tartanak, és információikat egyre hatékonyabban szeretnék eljuttatni célcsoportjuk tagjai számára. Akik túlvannak a szövegírás első "megpróbáltatásain" és nem ijednek meg a "fehér papírtól".

•Civil szervezetek marketingkommunikációja a gyakorlatban (30 óra) - mert nem elég látni, látszani is kell... és ráadásul meg is kell valósítani...

Képzésünket elsősorban azok számára ajánljuk, akik már részt vettek az elméleti alapozó civil marketing képzésünkön. Ebben a gyakorlati képzésben először felelevenítjük az I-es képzésben tanultakat, majd kiscsoportos munkával kidolgozunk egy konkrét marketingtervet, amit a képzés során megvalósítunk, és kiértékelünk. A képzés elsődleges célja, hogy az elméleti ismereteket át tudja vinni a gyakorlati megvalósítás világába.

•Joomla 2.5 tartalomkezelő-rendszer használata (30 óra) - és lesz egy jó honlapunk, ami a szervezet legfontosabb kommunikációs felülete...

Kinek ajánljuk? Akik nagyon szeretnének egy jól használható professzionális honlapot a szervezetük számára, de sok-sok pénz helyett inkább szívesen dolgoznak céljaik eléréséért. Akik már felismerték, hogy egy jó honlap nélkül a civil szervezet lehetőségei igencsak korlátozottak. Akiknek van már ilyen honlapjuk, de szeretnék azt továbbfejleszteni - mert egy honlap nemcsak "híradó" felület, hanem a szervezet legfontosabb kommunikációs- és munkafelülete

Ha bármelyik képzés felkeltette az érdeklődését, akkor további információt az eletfa.hu oldalon olvashat. További tájékoztatás és jelentkezés az Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges címen lehetséges.

 

Gödöllőn rendezik a Zöld Országos Találkozót

2013. március 21. és 24. között Gödöllőn rendezik a Környezet- és Természetvédő Társadalmi Szervezetek 23. Országos Találkozóját. Az Országos Találkozók – „Zöld OT”-k – 23 éves történetében 1997 után immár második alkalommal költözik a rendezvény a városba, ahol a Királyi Kastély és a Művészetek Háza biztosít teret az ülések többszáz résztvevőjének.

A szervező GATE Zöld Klub, Greenpeace Magyarország és Magonc Alapítvány szeretettel várja a környezeti nevelés, az energiatakarékosság, a bio-élelmiszerek, valamint általánosságban a környezetvédelem jelene és jövője iránt érdeklődőket. A szervezők gondoskodnak a gyermekek biztonságos őrzéséről és szórakozásáról is, így családosokat is várnak.

A találkozónak helyszínt adó Gödöllő a Budapest környéki települések között is élenjár a fejlődésben. A városvezetés a rendszerváltás óta állandó, így a hosszabb távú, választási periódusokon átívelő projektek megvalósulása is biztosított. Így lehetett Gödöllő a magyar EU elnökség egyik kiemelt színhelye. A március 21-22-én megvalósuló előprogramok célja bemutatni a térség sokszínű természeti és kulturális értékeit.

A programok egyike például Magyarország legnagyobb alapterületű barokk műemlék-együttesében, a Gödöllői Királyi Kastélyban kerül majd lebonyolításra.

Az Országos Találkozók főprogramjának célja a szélesebb körű társadalmi párbeszéd erősítése, valamint eszmecsere a gazdasági és állami szféra meghívott szereplőivel, melynek során a környezetvédelemmel kapcsolatos aktuális kérdések megvitatása és közös állásfoglalások kialakítása történik. A fenti témák plenáris és kisebb szekcióüléseken formálódnak, majd március 24-én történik a következő évre vonatkozó állásfoglalások és döntések meghozatala.

Az éves találkozó a fentieken kívül kiemelt jelentőségű szakmai és döntéshozási fórum a zöld civil szervezetek – összefoglaló néven Zöld Mozgalom – számára, egyben elengedhetetlen a közösségépítés és zöld értékrend megőrzése szempontjából is. Ha Ön is tenni szeretne azért, hogy a környezet- és természetvédelem az őt megillető helyre kerülhessen, akkor legyen ott és támogassa jelenlétével az egyik legjobban szervezett és leghatékonyabb civil tömörülés érdekérvényesítő képességét, közösségépítését és fejlődését.

További információ a programról és a részvételi lehetőségekről a www.zoldot.hu honlapon található, ill. Bujdosó Antaltól kérhető a Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges vagy Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges , tel: 06 20/8001802 elérhetőségeken.

forrás: „Zöld OT” Hírlevél

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB