spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Kezdőlap arrow E-Napraforgó 2013. január arrow FIGYELMÜKBE AJÁNLJUK...
FIGYELMÜKBE AJÁNLJUK...
2013. január 17.

 

2012 az átalakulás éve volt a civil szektorban

A civil szervezetek vonatkozásában 2012 minden szempontból az átalakulás éve volt - mondta Latorcai Csaba nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár az MTI-nek adott évértékelő interjújában.

Jövőre sem csökken a civilek állami támogatása, és a határon túli magyar szervezetekkel való együttműködés komoly lehetőségeket hordoz magában - hangsúlyozta.

    A jogi környezet radikálisan átalakult, a civil törvény hatályba lépett, felállt a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) rendszere, és az első támogatásokat már ki is utalták - összegzett a helyettes államtitkár.

   

A civil szervezetek támogatási szerkezete jelentős egyszerűsítésen esett át. Ezt a civil törvény hatályba lépése tette lehetővé, amely a korábbi, a civileket érintő különböző jogszabályokat váltotta fel - mondta.

    Hozzátette, megteremtették annak feltételeit, hogy a bíróságok képesek legyenek befogadni és feldolgozni a csaknem 40 ezer civil szervezet beszámolóit. A bíróságok - szoros együttműködésben az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságával - jól vették ezt az akadályt - fogalmazott Latorcai Csaba.

    Január elsejétől fel kellett állítani egy új támogatási mechanizmust, a NEA-t. Meg kellett alkotni a részletszabályokat, megválasztani a döntéshozókat, ehhez a kormányhivatalok bevonásával komoly informatikai fejlesztésre volt szükség. A legtöbb visszajelzés azzal kapcsolatban érkezett, hogy szeptemberre születtek meg a NEA első döntései, hiszen a civilek szerettek volna hamarabb szerződéshez és pénzforráshoz jutni. A helyettes államtitkár szerint jövőre ez már nem jelenthet akadályt, hiszen az idén már novemberben kiírták a jövő évi működési támogatási pályázatokat, így előreláthatólag március végére döntés születhet, április-májusban pedig a támogatások eljutnak a szervezetekhez.

    Kitért arra, az átalakítás célja volt az is, hogy kiszűrjék a fantom civil szervezeteket, úgy, hogy ez ne jelentsen többletterhet a működő szervezetek számára. Ezt a kettős célt jól teljesítették, hiszen nyár végéig 1500 szervezettel szemben indult el a megszüntetési eljárás. A bíróságok folyamatosan dolgozzák fel a beszámolókat, így a helyettes államtitkár reményei szerint két év alatt sikerül a fantomszervezeteket végleg felszámolni.

    Elmondta: egyszerűsödött a pályázatok összeállítása, a csatolandó mellékletek köre és jelentős egyszerűsítésen ment keresztül az alkalmazandó elektronikus felület is. Latorcai Csaba hozzátette, hogy 2013-ban további egyszerűsítések várhatók.

    A helyettes államtitkár hangsúlyozta: jövőre sem csökken a civilek állami támogatása. Ebben az évben 45 milliárd forintnyi forrás állt rendelkezésre az állami büdzsében támogatási lehetőségként, és ez az összeg lesz megpályázható jövőre is.

    Latorcai Csaba kitért a határon túli magyar szervezetekkel való együttműködésre, amely álláspontja szerint közösségszervezési, illetve gazdasági szempontból is komoly lehetőségeket hordoz magában. Ezt az együttműködést közvetlenül a NEA nemzeti összetartozás kollégiuma támogatja.

    Jövőre szétválasztják a működési célú támogatásokat és az adományok normatív kiegészítését. Január közepén hirdetik meg a pályázatot azok számára, akik adományt gyűjtöttek és állami kiegészítést igényelnek a NEA-tól. Kiegészítő támogatásként 10 ezer és 250 ezer forint közötti összeget lehet kérni, ez a tervek szerint március elején-közepén már ott lesz a szervezeteknél. A kormány célja, hogy a civil szervezeteket adománygyűjtésre ösztönözzék. Kiegészítő támogatásra - a civiltörvény alapján - a NEA forrásainak 5 százalékát kell biztosítani, ez jelenleg 170 millió forint.

    A jövő évi program- és projekttámogatási pályázatokat január végén, február elején szeretnék meghirdetni, hogy június elejéig döntés születhessen. A szervezetek ugyanis programjaik nagy részét nyáron valósítják meg - tette hozzá Latorcai Csaba.

    A helyettes államtitkár a jövő évi tervek közül kiemelte az ellenőrzési rendszer tervezett átalakítását. Fontos, hogy ne csak a pénzügyi elszámolást, hanem a tartalmat is vizsgálják, különös tekintettel egyes programok társadalmi hasznosulására. A cél, hogy a támogatás mértéke társadalmilag meghatványozódjon, ezért egy monitoringrendszer felállítását is tervezik - mondta.

    Latorcai Csaba kiemelte az önkéntesség és a helyi szintű közszolgáltatások vállalásának jelentőségét a civil szervezetek tevékenységében. Ezeket a folyamatokat erősíteni kívánják a jövőben - tette hozzá.

    Beszámolt a jövő év elején induló új civil információs rendszerről is. Jelenleg egy elektronikus fejlesztési folyamat zajlik. Január elején indul egy olyan honlap, amelyen folyamatosan nyílnak meg az újabb felületek, és ott a civilekre vonatkozó minden információ elérhető lesz. A fejlesztés részeként - ami a tervek szerint március végére fejeződik be - ezt egy interaktív kommunikációs felületté szeretnék átalakítani, amely egyfajta belső fórumként is működne.

    Az államtitkárság az új polgári törvénykönyv jövő februárra tervezett parlamenti elfogadása után társadalmi konzultációba kezd a civil törvény tapasztalatairól. Ez elektronikus egyeztetés lesz, minden civil szervezet észrevételeit várják majd. A tervek szerint májusban végigjárják a megyéket, hogy találkozzanak a civil szervezetek képviselőivel.

forrás: MTI 2012. december 25.

 

Változó bírósági rendszer - Januártól jön a járásbíróság, az új közigazgatási és munkaügyi bíróság és az e-bíróság

A január 1-jén életbe lépő jogszabályok folytán számos változás lesz a bíróságokon: létrejönnek a járásbíróságok, az új közigazgatási és munkaügyi bíróságok, illetve működésbe lép az e-bíróság.

A helyi, városi bíróságok ezentúl járásbíróságok lesznek, a fővárosi kerületi bíróságok megőrzik eddigi elnevezésüket.

A civil szervezetek közhiteles országos elektronikus nyilvántartása, valamint a csőd- és felszámolási ügyekben az elektronikus ügyfélkapcsolat az eredetileg tervezett 2013. január 1. helyett várhatóan 2014. július 1. napjától válik lehetővé.

forrás: 2012.12.28. Jogi Fórum / MTI

 

CivilTech Adományozó Program

A CivilTech program közhasznú minősítéssel rendelkező szervezeteknek segít abban, hogy részt vegyenek a CivilTech partnereinek szoftver- és hardver-adományozó programjában. A CivilTech program segítségével a szervezeteknek lehetőségük van hardver- és szoftverállományuk bővítésére, valamint a szükséges infrastruktúra kiépítésre az informatikára szánt költségvetésük nagy részének megőrzésével. A CivilTech adományozói programot Magyarországon a NIOK juttatja el a nonprofit szervezetekhez, partneri kapcsolatban a TechSoup-pal. Mindkét szervezet nonprofit alapon működik.

Programunk létrehozását olyan információs technológiai termékeket gyártó cégek nagylelkű adományai tették lehetővé mint a Microsoft, Cisco, SAP, O&O Software és a Symantec. Ezek a gyártók adományaik felajánlásával segítséget kívánnak nyújtani a nonprofit szektornak, a CivilTech pedig ebben nyújt segítséget nekik. A CivilTech honlapján keresztül a nonprofit szervezetek nem termékeket rendelhetnek, hanem termék formájában nyújtott adományt kérhetnek egyik adományozó partnerünktől. A CivilTech felelősséget vállal azért, hogy adományozó partnereink Jogosultságra vonatkozó irányelvei következetesen és pontosan érvényesüljenek. Ennek érdekében olyan információkat is kérhetünk Önről és szervezetéről, amelyeket egy profitorientált e-kereskedelmi honlap valószínűleg nem kér.

Az adományozási kérelem egy többlépcsős folyamaton keresztül valósul meg a CivilTech honlapon keresztül, bővebb információ: a www.civiltech oldalon, az Adománykérés menüpontra kattintva.

 

Megalakult a Nemzeti Ifjúsági Tanács

2012. november 30. és december 1. között megrendezésre került a Nemzeti Ifjúsági Tanács alakuló ülése. Az ifjúsági élet képviselői kétnapos alakuló ülés során fogadták el az ernyőszervezet alapszabályát, mellyel mérföldkőhöz érkezett a fiatalok és a politikai élet közötti együttműködés. A tanács megalakulásával a fiataloknak lehetőségük nyílik arra, hogy az újkori magyar demokráciában először adhassanak visszajelzést a döntéshozók felé érdekeikről, igényeikről.

forrás: http://ifjusagitanacs.hu/

 

Megyei módszertani feladatellátók felkészítő tanácskozása

A Nemzeti Közművelődési és Közgyűjteményi Intézet 2013. január 7-én felkészítő megbeszélést szervezett a megyei módszertani feladatellátók részére.

A megbeszélésen a Nemzeti Közművelődési és Közgyűjteményi Intézet főigazgatója, Závogyán Magdolna köszöntötte a jelenlévőket, majd vázolta a tanácskozás tematikáját és tervezett ütemezését.

A megbeszélésen az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályát Beke Márton főosztályvezető képviselte. Előadásában részletesen ismertette a megyei módszertani feladatellátó szervezetek átszervezésének és a Nemzeti Közművelődési és Közgyűjteményi Intézethez való integrálásának ütemezését. Mint mondta a szervezetek működésükben, szervezeti formájukban, munkatársi létszámukat tekintve nagy eltérést mutatnak, így azok több ütemben csatlakoznak az NKKI szakmai munkájához. A sokszínűség ellenére el kell érni, hogy egységes szintű és mélységű feladatellátás és módszertani munka valósuljon meg az egyes megyékben.  A főosztályvezető ezt követően ismertette az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának kiemelt céljait és az azokhoz kapcsolódó feladatokat.

Előadásában felhívta a figyelmet a kulturális intézményrendszer megerősítésére, módszertani fejlesztő folyamatok indításának fontosságára, melyek nagymértékben hozzájárulhatnak az intézményhiányos települések és térségek felemelkedéséhez, a társadalmi kohézió erősítéséhez. A feladatok között említette a finanszírozási rendszer átgondolását, az ágazati jogszabály települési szintre vonatkozó útmutatásainak alkalmazását, fejlesztési programok kidolgozását, valamint a megyei módszertani hálózat és az NKKI megerősítését.

Ezt követően Závogyán Magdolna az intézmény átszervezéséről tartott tájékoztatót. Ismertette az intézet átvilágításának tapasztalatait, az átszervezés főbb lépéseit, a kapcsolódó fejlesztések főbb irányvonalait. Az elmúlt félév eredményei között említette meg többek között az intézet pénzügyi konszolidációját, a Szín - Közösségi Művelődés folyóirat megújítását, stratégiai partnerségek elindítását és a megyei módszertani feladatellátók csatlakozásának előkészítését. Kiemelte, hogy az elmúlt félévben a megyei intézményhálózat átszervezése mellett az intézet hagyományos szakmai munkája is zavartalanul folytatódott. Módszertani továbbképzéseket, konferenciát, akkreditált tanfolyamot, kiállításokat, művészeti eseményeket bonyolítottak le.

A főigazgató előadásának záró részében részleteit ismertette a megyei módszertani irodák kötelezően ellátandó és választható feladatait.

A megbeszélés keretében a résztvevők betekintést nyertek az új könyvelő szoftver működésébe, valamint az ezzel járó megyei előkészítő feladatokba, melyet Simonné Balla Szilvia gazdasági igazgató osztott meg a hallgatósággal.

A tanácskozás délutáni részében Hegedűs Katalin osztályvezető az NKKI kommunikációs tervét és a kapcsolódó feladatokat vázolta fel a résztvevőknek.

 Az esemény zárásaként Dombi Ildikó osztályvezető a megyei módszertani feladatellátó munkatársak szervezeti, tartalmi és infrastrukturális változásairól tartott tájékoztatót, majd megválaszolta az elhangzottakkal kapcsolatban felmerülő kérdéseket.

forrás: erikanet.hu

 

Kultúrházak éjjel- nappal” 2013

Megérkeztek az első jelentkezések a „Kultúrházak éjjel- nappal” országos közművelődési akcióra, melynek neve kifejezi azt, hogy intézményeink a nap bármely szakában a látogatók szolgálatában álltak és állnak. A www.kulturhazak.hu oldalon on-line kitölthető jelentkezési lap kitöltésével válhatnak az akció részeseivé az egész országot behálózó, a kultúrházak, faluházak, művelődési és közösségi házak, központok és többfunkciós intézmények. 2013. február 8-10. közötti napokban, farsang utolsó hétvégéjén mutatkozhatnak majd be éjjel vagy nappal, avagy mindkét napszakban sokoldalúságukat bizonyítva. A szervező Magyar Népművelők Egyesülete célja, hogy a művelődő közösségek álljanak az események középpontjában.

 „Kultúrházak éjjel- nappal” országos közművelődési akciónk neve kifejezi azt, hogy intézményeink a nap bármely szakában a látogatók szolgálatában álltak és állnak.

Az egész országot behálózó, a kisebb településeken szinte egyedüli kulturális szolgáltatóként jelenlévő kultúrházak, faluházak, a nagyobb településeken közművelődési feladatokat ellátó művelődési és közösségi házak, központok és többfunkciós intézmények 2013. február 8-10. közötti napokban, farsang utolsó hétvégéjén mutatkoznak majd be éjjel vagy nappal, avagy mindkét napszakban sokoldalúságukat bizonyítva.

A „Kultúrházak éjjel-nappal” országos program megvalósításával a Magyar Népművelők Egyesületének az a célja, hogy a kultúra teremtés és terjesztés házai, a benne dolgozó szakemberek, és elsősorban a közösségek teremtsenek egy olyan alkalmat, amely során felhívják a figyelmet azokra a kulturális, közművelődési értékekre, amelyek ezekben a házakban, szervezetekben, közösségekben születnek és kerülnek nyilvánosságra. Jelentkezni lehet a www.kulturhazak.hu oldalon lévő jelentkezési lap kitöltésével 2013. január 22-ig.

 Forrás: MANE, Kultúrházak.hu

 

Az NKA új logója már letölthető

Kedves pályázók!

A Nemzeti Kulturális Alap új emblémáját az NKA honlapjáról már le lehet tölteni. A jövőben ezt kell feltüntetni a különböző információhordozókon. Az embléma jpg/eps, színes, nyomdai/digitális formátum is elérhető.

Az NKA 2013. évi pályázati naptára elérhető a www.nka oldalon.

 
< Előző   Következő >
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.


spacer.png, 0 kB